משלוח חינם לנקודת איסוף בכל הזמנה
איך להקים גינת ירק מזינה?
לעולם לא אשכח את הרגע שנתתי לאיתי בעלי לטעום מהסלק הראשון שגידלתי, זה שהרגע נקטף מהגינה לעומת הסלק שנקנה בסופר ונח לו במקרר - האחד טפל והשני מתוק וטעים כל כך, מאמינה שתנחשו איזה מהם גדל בגינה שלנו.

6 בבוקר, אני הולכת יחפה על האדמה הקרה והלחה מהלילה, בודקת מה גדל והשתנה בשעות האחרונות, מי צריך קצת עזרה ועידוד ומי מוכן לאכילה, קוטפת ירקות והולכת להכין ארוחת בוקר לכולם, אין תענוג גדול מזה.
עבורי טיפוח גינת ירק הוא תחביב מהנה, רוגע, זמן של שלווה ושקט, ובנינו זה ממש לא מסובך. האמירה של- "כל אחד יכול" לגמרי תקפה פה, טוב אולי אלו שמצליחים להרוג אפילו קקטוסים יצטרכו להתאמץ קצת יותר :) 

כיום, רוב הצריכה היומית שלנו מגיעה מהגינה ואנחנו עושים מעט השלמות אצל הירקן, בעיקר השלמה של ירקות עונתיים כמו עגבניה, מלפפונים וגמבות שמצריכים גידול בחממות בחורף.
מכיון שלנו כרגע אין חממות, החלטתי להתמקד בגידול עונתי בשלב הזה ובנוסף הקיץ בישראל הוא ארוך מאוד כך שיוצא שבסתיו עדיין יש לי ירקות ופירות קיץ בגינה.

המון אנשים שמגיעים אלינו ומבקרים בגינת ירק שלנו מבקשים ממני טיפים או הדרכה איך לגדל ירקות בגינה, אני מגדלת ירקות בהצלחה כבר מס' שנים ועד עכשיו נמנעתי לכתוב על הנושא בבלוג מכיון שעדיין לא צברתי מספיק ידע, ועכשיו, לאחר שנים של גידול ירקות בהצלחה אני יכולה להעביר הלאה את הידע שצברתי. בפוסט בבלוג אתם תמצאו הרבה ידע וערך אך לדעתי הדרך הכי טובה היא פשוט להתחיל ולצבור ניסיון, כך אני למדתי.
נכון, יש סרטונים ביוטיוב, קבוצות הדרכה מצויינות בפייסבוק (כמו - מגדלים ירקות) וספרים בנושא שמאוד עוזרים אך הדרך הכי טובה היא פשוט להתחיל, תוך כדי התהליך לומדים המון ובכל פעם משתכללים ומצליחים לעלות את התפוקה בגינה.

בפוסט בבלוג הזה אתן לכם את היסודות לשתילת ירקות ופירות עונתיים.


 
הכירו את האזור הגיאוגרפי שלכם ואת סוג הקרקע
לאזור הגיאורגפי בו אנחנו מגדלים ירקות יש חשיבות גדולה, גם מבחינת מזג האוויר וגם מבחינת סוג הקרקע.
אני למשל גרה במקום מדברי - בקיץ חם ויחסית יבש ובחורף אין הרבה גשם, בנוסף, הקרקע שלנו היא קרקע חולית, כלומר, המים נספגים מאוד מהר והאדמה מתייבשת בזריזות ולכן אני משקה בכמויות קטנות ובתדירות גבוהה יותר.

יש מקומות עם סוג אדמה כבדה כמו אדמת טרה רוסה ששומרת על אידוי יחסית איטי ונשארת רטובה לאורך זמן רב יותר לעומת קרעקע חולית, לאדמה כזו מומלץ לתת מים בתדירות נמוכה יותר כדי לא להביא אותה לרטיבות יתר, דבר שמושך מזיקים לבקר בגינת ירק.  לפני תכנון גינת הירק שלכם בדקו את סוג הקרקע ולמדו מה היתרונות והחסרונות שלה. 

מיקום-חשיפה לשמש
שמש - אחד הפרמטרים החשובים ביותר בהצלחה של גינת ירק, היא נותנת לצמח אנרגיה וכך הוא יכול להתפתח ולצרוך מינרלים חיוניים מהאדמה.
בדקו את האזורים בגינה שלכם מבחינת זמן השמש הישירה לאורך שעות היום ובחרו את המקום שמקבל הכי הרבה שעות חשיפה לשמש, שימו לב שאין אובייקטים שחוסמים את השמש כמו עצים גבוהים/ מחסן וכו'. אני ממליצה לתצפת על הגינה במשך מספר ימים ולשים לב לזמן חשיפת השמש הישירה שיש בגינה שלכם לאורך שעות היום.
הזמן הרצוי ביותר הוא 8-10 שעות שמש ישירה אך רוב הצמחים יסתדרו נהדר גם ב 6 שעות שמש, אם יש לכם פחות מכך (2-3 שעות) תוכלו לגדל שורשים או עלים למאכל כמו חסה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר.
בקיץ יש צמחים שאוהבים המון שעות שמש כמו אבטיח, מלון, דלועים, חמניות ותירס ויש צמחים שיצמחו נהדר ואף יעדיפו חצי צל כמו מלפפון, עגבניות ופלפלים.
מומלץ להרכיב רשימה של ירקות ופירות אותם תרצו לשתול וכך לתכנן את אזורי השתילה לפי השמש עבור כל צמח, למשל, את העגבניות אני שותלת באזור עם 7-8 שעות שמש ואת הפלפלים אני שותלת מאחורי העגבניות כדי שיהנו מצל חלקי ולא ישרפו בשמש, הפלפלים זקוקים בעיקר לחום. בין שתילי התירס אני שותלת ירקות עליים כמו חסה, פטרוזיליה וכוסברה שלא יכולים לגדול בשמש מלאה בקיץ, התירס נותן להן צל במשך רוב שעות היום וככה אני גם חוסכת במקום, מרכיב חשוב כשלעצמו.


הכנת השטח
לאחר שבחרנו מיקום עם חשיפת שמש גבוהה זה הזמן להכין את השטח. סמנו לכם את גודל חלקת האדמה בה תרצו לשתול, כהתחלה זה לא חייב להיות מקום גדול, אני מכירה אנשים שמגדלים גינת ירק לתפארת גם במקומות מאוד קטנים ע"י תכנון מוקדם של שלבי שתילה- זה להם מחזוריות ויבול רציף לכן מילת המפתח היא תכנון ולא גודל.
שלב א'- נקו את העשבים מהאדמה והשקו את השטח במשך יומיים לפחות על מנת שיהיה לכם קל להפוך את האדמה, אל תעבדו עם אדמה רטובה ובוצית, תמתינו עד שהיא תהיה לחה.
שלב ב'- פזרו על כל מטר מרובע שק אחד של קומפוסט איכותי (כ 25 ליטר). לא להתקמצן, תשתית טובה תביא לכם הצלחה בגידול ירקות.
מלבד מים, הצמחים צריכים "אוכל" על מנת לגדול ולהתפתח, בקומפוסט יש חומרים מינרליים כמו זרחן, אשלגן וחנקן שיקבעו את גודלו ואיכותו של הצמח.
שלב ג'- בעזרת קילשון או מתחחת מכנית תהפכו את האדמה עם הקומפוסט עד לעומק של 30 ס"מ, מי שלא אוהב חדר כושר אבל רוצה ידיים חזקות ושריריות זו אחלה דרך :) 
המטרה של הפעולה הזו היא אוורור הקרקע על מנת שלשורשים יהיה קל יותר להתפתח ובנוסף הטמעה של הקומפוסט בעומק האדמה כדי לאפשר לו להתחיל לפעול.
שלב ד'- לאחר אוורור הקרקע יש ליישר אותה באמצעות מגרפה, אני עובדת בהתחלה עם מגרפת ברזל קשיחה ליישור ראשוני ולאחר מכן לפילוס הסופי אני עובדת עם מגרפת עלים עדינה.
שלב אחרון- בניית הערוגה- רצוי שכל ערוגה תהיה ברוחב של 60-100 ס"מ ובין הערוגות להשאיר מעברים ברוחב של כ 50-60 ס"מ על מנת שיהיה אפשר להסתובב ולטפל בצמחים.
באזור של הערוגות אין לדרוך כלל כדי שהאדמה תשאר מאווררת ככל האפשר. על מנת ליצור מעברים לדריכה וערוגות גבוהות, אני מסמנת את אזור הערוגות שלי בעזרת מקל או סרט ומעבירה חלק מהאדמה מהמעבר אל הערוגות וכך יוצרת הגבהה ותיחום לערוגה. הגובה בערוגות חשוב עבור ניקוז של מים בזמן ההשקייה ובמיוחד בחורף כשיורדים גשמים.


חיבור צנרת השקייה
למען הספק ספק- עודף מים מזיקים לצמח כמו חוסר מים, כך שיש חשיבות גדולה למינון המים וזה מחזיר אותנו לשלב הראשון של סוג הקרקע, בדקו אם יש לכם אדמה כבדה או חולית, אדמה חולית סופגת מים במהירות ומתאדה מהר לעומת אדמה כבדה.
הצמחים, כמונו, אוהבים שגרה, ולכן רצוי להשתמש במחשב השקייה אוטומטי ובטפטפות, זו צורת ההשקייה הכי קלה ונוחה כך שכשלא נמצאים בבית הגינה תקבל מים באופן סדיר וקבוע ובמינונים מתאימים.
בד"כ מדובר על צינור חום או שחור עם חורי טפטפות כל 20 /30 /50 /100 ס"מ, אני משתמשת באופן קבוע בצינור עם טפטפות ברווחים של 20 ס"מ.
לכל צינור טפטפת אני ממליצה לחבר שן עם סוגר וכך ניתן לשלוט על ההשקיה בצורה מדוייקת יותר, כלומר, אם יש לי ערוגה שאין בה שתילים כרגע, אני יכולה לסגור את המים בקו שלה ולמנוע בזבוז מים. מדובר על ברזים שעולים כמה שקלים ולדעתי שווה לשים אותם.
את הטפטפות אני פורסת לאורך הערוגה ובין כל צינור טפטפת משאירה רווח של 50-60 ס"מ שיהיה מספיק מקום לצמחים לגדול משני הצדדים, כמובן שיש חריגים כמו דלעות שאותם אני שותלת על קו השקייה אחד ואת הקו השני שקרוב אליו אני סוגרת, הדלעות זקוקות להמון מרווח ולכן אין לי אפשרות לשתול בקו השקייה המקביל, ארחיב על כך בהמשך.
לאחר הפריסה של הטפטפות אני מקפלת את הסוף של הצינור וסוגרת אותו בעזרת חוט ברזל או אזיקון על מנת שהמים יצאו רק מהטפטפות ולא "יברחו מהסוף". את הטפטפות אני מהדקת לאדמה בעזרת יתדות ברזל שניתן לרכוש או לחתוך לבד מחוט ברזל.
אם אתם מרגישים שהחלק הזה קשה לכם קחו בעל מקצוע שיחבר לכם מחשב השקייה אוטומטי ויעזור לכם בחיבור הטפטפות.





 
סוגי ירקות לפי עונות שתילה
ירקות ופירות שותלים בהתאם לסוג העונה המתאימה להם, שתילה של ירקות חורף בקיץ או ההיפך בד"כ תגמר באכזבה, עונת השתילה מאוד חשובה להצלחה של השתיל והזמן הוא קריטי, ככל שנקדים לשתול כך הצמח יהיה חזק בשיא העונה ופחות רגיש למזיקים. ירקות ופירות קיץ אני שותלת כבר באביב כך שהצמח מגיע לחום יולי אוגוסט כשהוא גדול וחזק. למעט ירקות שדורשים מחזוריות אותם אני שותלת באופן רציף גם בשיא העונה. אם החלטתם לשתול ירקות קיץ באמצע הקיץ זה בהחלט אפשרי רק לקחת בחשבון שלצמח יהיה מעט יותר קשה ואני ממליצה למקם אותו בחצי צל על מנת שלא ישרף בשמש, במיוחד מכיון שהשורשים שלו לא עמוקים עדיין.

ירקות חורף
ירקות עליים: בצל ירוק, בצל לבן, חסה (אמריקאית/מסולסלת אדומה/מסולסת ירוקה/חסה ערבית) שמיר, פטרוזיליה, כוסברה, כרישה, אספרגוס, רוקט, פאק צ'וי, ראשד, תרד, קייל, גרגר נחלים, מיזונה, טאט סוי, סלק עלים.
ירקות שורש: תפוח אדמה, קולורבי סגול וירוק, סלק, לפת, שורש סלרי, שום, בצל לבן, צנונית, גזר צהוב/כתום/סגול, צנון.
פירות: תות שדה, כרוב לבן וסגול, כרוב ניצנים, כרובית, כרובית אלמוגים,  ברוקולי, פול, ארטישוק, אפונת שלג.
*שתילי חורף שניתן לשתול גם בקיץ במקום מוצל עם 1-3 שעות שמש (לא בשיא שעות החום): חסה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בצל ירוק.


ירקות קיץ
ירקות עליים: נענע, בזיליקום, עירית שום, עירית בצל
ירקות שורש: בטטה.
פירות: חמניה, תירס, שעועית (תאילנדית/ירוקה /צהובה/סגולה), עגבניות שרי/רגילות, מלפפון, חציל (בלאדי/ מוארך/ מנומר ), אבטיח, מלון, קישואים, דלעת, דלורית, דלעת ערמונים, דלעת יפנית, ליפה, פלפל אדום/ ירוק/ כתום, פלפל חריף, לוביה, במיה, אדממה (סויה).


עשבי תיבול:
אצלי הם גדלים כל השנה בחצי צל:
לימונית, לואיזה, זוטה, מליסה, דם המכבים האיטלקי, מרווה, לוונדר, אזוב (זעתר), רוזמרין, פיגם, טימין.
*אומנם זה לא עשב תיבול אך אני מאוד ממליצה לשתול אלוורה רפואית, צמח רב שנתי נהדר לטיפול בפצעים בעור וכוויות, הוא אוהב חצי צל. בשמש מלאה ישירה העלים הופכים לחומים וקשה להם להתפתח.


שתילה
אחרי שבחרנו את סוגי הצמחים שנרצה לשתול והכנו את הקרקע וההשקייה מגיע שלב השתילה.
זמן השתילה עבור כל אחד מהשתילים הוא מאוד חשוב, כך הצמח יקלט היטב, הוא יהיה חזק ותוכלו להנות מתפוקה גבוהה, ירקות קיץ מומלץ להתחיל לשתול ולזרוע באביב וירקות חורף מומלץ לשתול או לזרוע כבר בסתיו.
אני לא רוכשת שתילים אלא משתמשת בזרעים, יש לי מגשי הנבטה בהם אני זורעת את הזרעים וכשהשתילים מוכנים אני מעבירה לאדמה, זמן הנביטה הוא כשבועיים ולאחר כחודש כשמתפתחת מערכת שורשים חזקה ניתן לשתול את השתיל.
חלק מהזרעים אני רוכשת באינטרנט בירוק-משתלה אורגנית, יש להם אחוז נביטה גבוה וזרעים איכותיים ואת שאר הזרעים אני אוספת מהצמחים עצמם לאחר שהם נובלים ומתייבשים. את הזרעים אני שומרת בשקית נייר אטומה במקרר או במקום מוצל, הזרעים טובים לשנה לפחות. זה תקף לכל סוגי הירקות.
יתרון שימוש בזרעים: זמין לשתילה לפי התכנון שלכם כך שלא צריך לנסוע למשתלה בכל פעם, זול הרבה יותר. חסרון: מצריך יותר סבלנות ותכנון מבחינת זמני שתילה, אין 100% הצלחה בנביטה, בזרעים איכותיים אפשר להגיע ל 80-90%. מי שלא מעוניין להתעסק עם זרעים יכול כמובן לרכוש במשתלות שתילים.
עבור חלק מירקות השורש יש צורך בזרעים מכיון שהם נזרעים ישירות באדמה (כדי לא לפגוע בשורש) ולא נזרעים במגש הנבטה, דוגמא לירקות שנשתלים ישירות באדמה: גזר, סלק, סלרי.


מרווח שתילה
מרווח שתילה תקין בין השתילים חשוב על מנת שלצמח יהיה מקום להתפתח והוא לא יצטרך "להילחם" עם צמחים אחרים על מקום לשורשים, מקורות מים, דישון ומרחב מעל הקרקע. כמובן שאין צורך למדוד במדוייק וגם בערך זה אחלה, פשוט תסתכלו לפי החורים של הטפטפת שלכם ותוכלו להעריך את המרחק הרצוי.
מרווחי שתילה מומלצים:
10 ס"מ - פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, גזר, צנון, צנונית, בצל ירוק, בצל לבן, עלי רוקט, רשד, שום, כרישה.
20 ס"מ- חסה, בזיליקום, תירס, חסה, תות, בטטה, שעועית, תפוח אדמה, סלק, תרד, קולורבי, שומר, אפונה,.
30 ס"מ- מלפפון, מנגולד, פול.
40 ס"מ-  עגבניה, עגבנית שרי, פלפל מתוק, חציל, פלפל חריף, חמניה, כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, ארטישוק, קייל, אספרגוס, סויה, ליפה, לוביה.
50-60 ס"מ- קישוא
100 ס"מ- דלעת, דלורית, אבטיח, מלון.

הערות:
*חריגים- 80 ס"מ מרווח בין שלוחות (צינורות טפטפת): דלעת, דלורית, אבטיח, מלון (לכל השאר מספיק 50-60 ס"מ).
*זקוקים להדליה: מלפפון, עגבניה, שעועית.
*תירס רצוי לשתול ב 2 שורות ומעלה.
צומחים לגובה: תירס, חמניה, חציל, מלפפון, אפונה, עגבניה, במיה.

מחזורי שתילה:
תכננו את השתילה לפי מחזורים כך שתהיה לכם אספקה לכל אורך העונה, אם לירק מסויים לוקח חודשיים להיות מוכן לאכילה כבר כחודש לאחר השתילה שלו תשתלו את השתיל הבא וכך תהיה לכם מחזוריות.
לחסה למשל לוקח בערך חודש-חודשיים (תלוי בעונה) להיות מוכנה לאכילה מרגע השתילה ולכן בערך בכל שבועיים אני שותלת חסות בגינה, לפי כמות הצריכה הבתית שלנו.
יש ירקות שנותנים יבול לאורך כל העונה משתיל אחד ולכן אין צורך בשתילה מחזורית, כמו: עגבניה, מלפפון, קישוא, חציל ופלפלים.
טיפ: לא מומלץ לשתול יותר מפעמיים רצוף את השתיל באותו מקום (למהדרין פעם 1), כל צמח צורך מהאדמה מינרלים וחומרים שונים ולכן, על מנת שהקרקע לא תהיה ענייה באותם חומרים ותהיה חשופה למחלות רצוי לשנות את מיקומי השתילה ולחזור לשתול באותו מקום לאחר שגדל שם צמח אחר, כך האדמה יכולה למלא את מאגרי האנרגיה שלה מחדש והצמחים יהיו חזקים יותר ופחות חשופים למזיקים.

 
השקייה
אני ממליצה לעבוד עם מערכת השקייה אוטומטית שנותנת מים בשעות קבועות ובכמות קבועה, הצמחים (כמו רובנו) אוהבים שגרה. חוץ מזה לא לכולם מתחשק לרוץ לגינה פעמיים שלוש ביום כדי להשקות, גם עבורי זו התעסקות רבה שאני מעדיפה להוריד ממני, בנוסף הכמות מים לא מדוייקת ועלולה להיות פגיעה בצמחים כי קשה להמנע מהרטבת העלים.
אז כמה משקים? או..זו שאלת השאלות.
כבר דברנו על זה שיש המון פרמטרים משתנים כמו עונה, סוג אקלים וסוג אדמה, לכן אני ארשום לכם המלצה כוללת ואתם בהמשך תבינו כמה הצמח צריך. תכניסו אצבע לאדמה, אם תרגישו שהאדמה יבשה והעלים מקופלים כלפי פנים- סימן של חוסר מים, אם תשימו לב שהאדמה רוויה מידי תוכלו להוריד את כמות המים, עדף מים לא טוב לצמח. בקיצור ניסוי וטעייה.
בהתחלה כששותלים את הצמח השורשים שלו נמצאים ממש בפני הקרקע ולכן נצטרך להשקות יותר ולעזור לו להתפתח, לאט לאט נרווח את ההשקייה כדי לגרום לו להעמיק שורשים, להתחזק ולחפש שם מים.
לאחר זריעה/שתילה- השקייה חד פעמית ל 40-60 דק', שהאדמה תהיה ספוגה במים.
קליטת השתילים-  3 פעמים ביום למשך 10 דק' לכל השקייה.
התבססות הצמח- פעמיים ביום למשך 15-20 דק' לכל השקייה
התפתחות הצמח- פעם ביום 20-30 דק, לאחר כשבוע אפשר לעבור לפעם ביומיים למשך 30-45 דק'.
התחזקות הצמח- מומלץ לרווח את תדירות ההשקיה לפעמיים-שלוש בשבוע ולעלות את כמות זמן ההשקיה ל 60 דקות להשקיה כדי שהשתילים יפתחו שושרשים לעומק וכך הם יתחזקו. 


*לקרקע קלה מומלץ להשאר בשלב התבססות הצמח.
*כל שלב נמשך בממוצע כשבוע, שימו לב לגדילת הצמחים ולהתחזקות שלהם וכך תוכלו להעריך יותר טוב מתי יש צורך בשינוי השקייה ואם צריך להפחית או להוסיף.

כמו שציינתי למעלה, שימו לב לסוג הקרקע ולאקלים, בחורף יכול להיות שיהיה צורך בפחות השקיה (כשיורדים גשמים מומלץ לסגור את ההשקייה), כנ"ל לגבי קרקע חולית וקרקע כבדה.
*זמני ומשך ההשקייה הם המלצה בלבד. אני מאוד ממליצה לבדוק את רטיבות האדמה ואת תגובת הצמח ולעבוד לפי תנאי השטח.



טיפול שוטף וטיפים חשובים:
העבודה העיקרית היא הטיפול השוטף, אם תעבדו כל פעם קצת בגינה היא תחזיר לכם המון אהבה ויבול איכותי, חוץ מזה אמרנו כבר שזה זמן איכות ורוגע נכון?
אני עובדת בשיטה של התערבות מינימלית בטבע, בהתחלה הייתי מרססת כל פגע על צמח, עוקרת עשבים בלי סוף, כל נמלה מסלקת כשהנמלים הן בד"כ בכלל לא בעיה בצמחים אלא לרוב מצביעות על מזיק כלשהו בצמח, והתוצאה- יבול פגוע והמון מזיקים.
חקרתי, למדתי, התנסתי וגיליתי שכשמתערבים פחות יש יותר הצלחה, וכששומרים על העקרונות שרשמתי לכם למעלה יש סיכוי נמוך יותר למזיקים כיון שצמח שנשתל בזמן יגיע לשיא העונה כשהוא חזק מאוד ופחות חשוף למחלות, ואדמה שאינה לחה בלילה תמשוך אליה פחות מזיקים, אוורור טוב של האדמה לפני שתילה מבטיח שהשורשים יוכלו לגדול ולהתפתח והוספת דשן תעניק לאדמה המון מינרליים לצורך התפתחות הצמח, כך שברגע שעובדים בצורה נכונה יש סיכויי הצלחה גבוהים יותר ופחות צורך בהתערבות כדי לסלק מזיקים.


טיפוח הצמח
כשיש צורך אני גוזמת מהבסיס ענפים יבשים או כאלה שהצהיבו וכך הצמח יכול לתת את המשאבים והאנרגיה שלו לעלים החזקים. מי שיש לו קומפוסטר יכול לשים שם את הגזם כמובן.

טיפול במזיקים
הדרך הכי טובה לטיפול היא מניעה ובמידה ויש לי מזיקים בגינה אני מטפלת בהם בשיטה טבעית ע"י ריסוס סודה לשתייה עם מים או סבון מהול במים במקרה של כנימות קמחיות, אך זה קורה לעיתים רחוקות. במידה ויש צמח מאוד חולה ואין דבר שעוד יכול לעזור לו אני מורידה אותו, זה בסדר, אגדל אחד חדש.
רוב ה"מזיקים" לא באמת מפריעים לי במיוחד בגלל שקיים איזון בגינה שלי, הגינה מושכת אליה מגוון חרקים שנחשבים למדבירים ביולוגיים כמו חיפושית מושית השבע (פרת משה רבנו) שאוכלת מזיקים וכך אין לי פגיעה ממשית ביבול.
בנוסף, אני חולקת את השלל שלי עם כולם, כן כולל עם החרקים והחלזונות, אם הם "פתחו שולחן" על אחד הכרובים או על כל ירק אחר אני מניחה להם, מקריבה אחד לטובת האחרים וכך בד"כ הם לא מגיעים לשאר הירקות. אפשר גם לשים להם בפינה כמות של עלי כרוב והם יסתדרו איתה. אם יש לכם המון חלזונות מומלץ לאסוף אותם בלילה ולהעביר אותם למקום מרוחק, כמו גינה ציבורית.
לרוב, בחורף, כמות המחלות והמזיקים היא נמוכה מאשר בקיץ, בקיץ יש מגוון גדול יותר של מזיקים אך אם שומרים על גידול נכון יש סיכוי שהצמחים יתמודדו עם התוקף בגבורה.
שום ובצל הודפים כנימות ולכן אלה יכולים להיות ליד צמחים שמושכים כנימות כמו עגבניות ופלפלים. אפשר גם לשתול צמחים שמרחיקים מזיקים כמו: פרחי טגטס, בזיליקום, כובע הנזיר (רצוי מאוד במיכל מכיון שהוא משתלט).
ניתן להעזר במדריך הזה לטיפול אורגני במזיקים וצירפתי לכם גם קישור למאמר על אויבי וידידי הגינה.


קומפוסט טבעי
אומנם הוספנו קומפוסט לאדמה לפני השתילה אך במשך הגדילה הצמח זקוק לעוד מינרלים, את המינרלים האלו אני מספקת לו בעזרת קומפוסט טבעי שאני מכינה בבית משאריות של ירקות ופירות.
את השאריות של הירקות והפירות שאנחנו אוכלים אני שמה בצנצנת זכוכית, מכסה במים ומניחה בשיש במקום מוצל עד שיש תסיסה, בחורף התסיסה מעט ארוכה יותר בגלל הקור ויכולה לקחת כ 3-4 ימים, בקיץ לעיתים תוך יום יומיים יש כבר תסיסה- המים מוציאים מעט בועות והצבע שלהם כבר לא צלול.
את התמצית הזו אני שופכת (ללא הירקות והפירות) למיכל השקייה ומוסיפה מים ביחס של 1 ליטר תמצית עם 8-10 ליטר מים ועם הדשן הזה אני משקה את הגינת ירק.
מומלץ להשקות בשעות הבוקר המוקדמות לפני שההשקייה האוטומטית פועלת או בשעות הצהריים המוקדמות, עדיף לא להשקות על אדמה רוויה במים כדי שהצמח ישתה קודם את הדשן ולא יתן לעודפים להספג באדמה.
שימו לב שאתה משקים בעדינות רק את הגזע ולא משפריצים על העלים- דבר שיכול לגרום לריקבון ומחלות.
אוכלים הרבה בננות? הגינה שלכם זכתה, אחד הפירות שנותנים את הדשן האיכותי ביותר זה הקליפות בננות, אל תזרקו אותן לפח, עשו מהן דשן נוזלי.
*אם אתם מעוניינים לרכוש דשן ולא להכין בבית עדיף לרכוש הומוס/ דשן אורגני. אני לא מכירה לעומק את סוגי הדשנים האלו ולכן אני לא יכולה להמליץ על סוג מסויים.
* לגינת ירק אני מאוד ממליצה להמנע מדישון בעזרת 20 20, זהו חומר מאוד חזק שמשתחרר מהר ועלול להזיק לצמח.


השקייה
רצוי מאוד להמנע מהשקייה בערב, אדמה לחה מושכת אליה מזיקים כמו זבוב הפירות, ריקבון ועוד מחלות שרצוי להמנע מהם.
ההשקייה צריכה להתבצע בשעות הבוקר המוקדמות ואפשר לתת תוספת גם בצהריים אם הגינה זקוקה לכך כדי שעד הערב האדמה כבר תתייבש.

עשבים
מידי כמה ימים אני עוקרת מהשורש עשבים ולפעמים משאירה אותם בגינה להרקב באדמה (אחרי שאני מוציאה אותם) וכך אני מזינה את האדמה בעוד חומרים אורגניים.
אדמה איכותית וטובה היא אדמה שמוציאה עשבים לכן אל תחששו מעשבים, הם חלק מהתהליך הטבעי באדמה.
איש חכם לימד אותי שבהתחלה העשבים מגנים על הצמח הקטן שחשוף לשמש ומספקים לו צל ולאחר מכן כשמורידים אותם ומשאירים אותם להתפרק בצורה אורגנית בקרקע הם נותנים לאדמה מינרלים חיוניים.

פרחים ודבורים

פרחים מושכים אלינו לגינה פרפים יפים ודבורים, הדבורים מאוד חשובות עבור האבקה של הפירות והירקות, במיוחד בקיץ שרוב הצמחים זקוקים להאבקה.
דבורים- בלי האבקה הפרח לא יעבור הפריה וחניטה ולא יתפתח לפרי. אם אין לכם דבורים בגינה ניתן לעשות הפריה ידנית עם מכחול או קיסם תוך נגיעה מהאבקה של הפרח הזכרי אל הפרח הנקבי, כך תיווצר לכם הפריה ויתפתח הפרי.
פרחים- הפרחים הצופניים מושכים אליינו המון דבורים שעושות האבקה ולכן אני לא מבצעת האבקה ידנית, הגינת ירק שלנו מתמלאת בדבורים שבאות לבקר במשך היום, וכיף לראות ולשמוע אותן.
לידע כללי- בלי דבורים החקלאות לא יכולה להתקיים.

צמחים צופניים (מלאי צוף) שאני שותלת: בזיליקום תאילנדי ובזיליקום רגיל (כשהם מגיעים לשלב הפריחה הם מושכים המון דבורים) וגאורה לבנה.
הפרחים נותנים לגינה מראה מאוד מיוחד וצבעוני ואני מאוד ממליצה לפזר בגינה גם פרחים לא צופניים: בקיץ אני שותלת טגטס וכובע הנזיר - מרחיקים גם מזיקים (כובע הנזיר רצוי מאוד במיכל, הוא משתלט) ולוע הארי בחורף שלרוב ממשיך לפרוח עד יוני בגינה שלי.
שום ובצל הודפים כנימות ולכן אלה יכולים להיות מוצבים ביחד עם הצמחים שמושכים כנימות כמו עגבניות ופלפלים, אומנם אלו ירקות חורף בעיקר אך בצל ניתן לגדל גם בקיץ ואפשר לשתול גם עירית שום ועירית בצל בסמוך, בנוסף, שילוב של בזיליקום ועגבניות הוא נהדר להרחקת מזיקים. אם אתם מעוניינים אני ארשום לכם שילובים מומלצים, תכתבו לי בתגובות למטה.

לסיכום- אין סוד, אלא מספר פעולות שיביאו להצלחה בגינת ירק שלכם וחשוב לי גם להדגיש שגידול ירקות זה לא מדע מדויק, מה שיעבוד לאחד אולי לא יעבוד לאחר מכל מיני סיבות: אקלים שונה, אדמה שונה, זמן שתילה, איכות הזרעים ועוד אך יש עקרונות בסיסיים שלדעתי מאוד עוזרים בגידולי ירקות.
זה אולי ניראה מעט מסובך כמו כל דבר חדש ואכן ההתחלה מצריכה קצת יותר השקעה ולמידה אך לאט לאט אתם "תשתפשפו" והדברים יזרמו לכם, בהתחלה וגם בהמשך כולנו עושים ונעשה טעויות, ככה לומדים. חשוב להנות מהתהליך ומהתוצרת שלכם, אין דבר יותר כיף, טעים ובריא מלקטוף ירקות טריים ואורגניים לסלטים ותבשילים או פשוט לשבת בגינת ירק ולנשנש ישירות מהצמח.

אם יש לכם שאלות תכתבו לי פה בתגובות למטה ואשמח לעזור לכם :) 
x

#{title}

#{text}

#{price}